Създава се Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата

...
Създава се Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата
Коментари Харесай

Създава се общо звено между прокуратурата и ДАНС за предизборната кампания и вота на 2 април

Създава се Национално междуведомствено звено, което ще координира активността на прокуратурата и ДАНС за обезпечаване на взаимоотношение сред институциите по време на предизборната акция, в самия избирателен ден и до оповестяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите, оповестяват от държавното обвиняване.

Създаването на звеното е регламентирано в наредбата на член 18, алинея 5 от Изборния кодекс, според която " основният прокурор и министърът на вътрешните работи сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой. Щабовете (екипите) работят по време на цялата предизборна акция ".

Трайно откритата добра процедура, потвърдила своята успеваемост и резултатност посредством действието на Национално междуведомствено звено за взаимни дейности на институциите, според нормативно откритите им пълномощия, способства за обезпечаване на почтени и транспарантни избори и води до по-добро взаимоотношение и съгласуваност, каквито са упованията на българските жители и на европейските ни сътрудници, се споделя още в известието на прокуратурата.

С цел гарантиране на политическите права на жителите и осъществяване на избирателен развой в сходство с условията на закона във ВКП ще действа и дежурно звено, което ще проучва всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушавания.

С новото звено се цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите, означават от прокуратурата.

Появата на новото звено се случва, откакто на 27 февруари основният прокурор изпрати писма до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, в които предложи да бъде основана новата конструкция, която да свързва и трите институции по отношение на идните избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР